• Naslovnica
  • blog
  • Nepostojanje garantirane privatnosti - nedostatak ili prednost?
yin_yang.jpg
  • Bitcoin Hrvatska
  • blog

Nepostojanje garantirane privatnosti - nedostatak ili prednost?

Kao što smo pisali u članku: Bitcoin i anonimnost, Bitcoin ne stvara anonimnost, već ju održava na razini na kojoj ju korisnik ima van samog Bitcoina. Taj nedostatak zagarantirane anonimnosti za neke korisnike a samim time i za sam Bitcoin, može biti veliki minus, no sasvim je moguće da je to i neočekivani plus koji bi Bitcoin mogao progurati u mainstream.

Kako je originalni cilj Bitcoina biti platno sredstvo te vraćanje kontrole nad novcem u ruke vlasnika tog novca (korisnika) tako je i postojanje Bitcoina vezana uz prihvaćenost Bitcoina ne samo od strane korisnika nego i od strane država i institucija. Ukoliko ga ne prihvate države, Bitcoin nikada neće biti korišten u svakodnevnom životu, te je samim time izgubio svoj originalni smisao. Takav scenarij ne znači da će Bitcoin nestati, daleko od toga, on samo znači da neće postići cilj zbog kojeg je kreiran.

Svojstvo pseudonimnosti Bitcoinu daje mogućnost koje želi svaka država, a to je lako, brzo i efikasno praćenje transakcija u svrhu prikupljanja poreza. Uz pseudonimnost, te permanentno spremanje svih podatka na jednom mjestu (blockchain) koji su k tome nepromjenjivi, pretvara Bitcoin u alat kojeg želi svaki porezni djelatnik. Država koja kroz legalizaciju korištenja dođe do adresa korisnika Bitcoina će moći pratiti sve transakcije svojih građana na trivijalno lagan način.

Samo povezivanje se može provesti na više mjesta. Prilikom kupnje Bitcoina, prilikom korištenja (npr. identifikacija u dućanu), prilikom prodaje itd. I upravo zbog toga postoji realna šansa da Bitcoin bude jednog dana široko prihvaćen od strane država što bi mu eksponencijalno povećalo korištenje a samim time i cijenu. Ovo opisano je samo najjednostavniji i najnesofisticiraniji način praćenja. Siguran sam da će države u budućnosti imati široki set alata za praćenje i identifikaciju svojih građana na blockchain-u. To je vjerojatno jedan od razloga zašto je npr. Japan 01.04.2017. legalizirao kripto valute i unio ih u svoje zakone.

U takvom scenariju bi i dalje bilo moguće održati anonimnost ukoliko je potrebno, baš kao što je moguće i prilikom korištenja fiat-a (cash na ruke itd.) no sama anonimnost ne bi ovisila o Bitcoinu već o akcijama korisnika prije, poslije i za vrijeme korištenja Bitcoina.

Ključne riječi: bitcoin anonimnonst pseudonimnost nedostatak prednost