Porez i kripto valute • Ja sam dokument samo preletio. Al cu ga morati procitati onako sporo i koncentrirano. To misljenje je VRLO bitno za sve nas i nebi ga trebali shvacati olako. • Upravo si napisao jednu rijec koja je takodjer vrlo bitna a to je "misljenje".
  "Misljenje" je prilicno neodredjena rijec a moze se primjeniti na sirok spektar...hocu reci dok god se izrijekom kripto ne spomene u samom zakonu ili se donese aneks zakona koji ukljucuje kripto, do tad mislim kako postoji mogucnost za osporavanje tog misljenja pa bilo to i preko suda...naravno onom kome se da ici u taj proces. • @fat_boy_slim je rekao u Porez i kripto valute:

  Upravo si napisao jednu rijec koja je takodjer vrlo bitna a to je "misljenje".
  "Misljenje" je prilicno neodredjena rijec a moze se primjeniti na sirok spektar...hocu reci dok god se izrijekom kripto ne spomene u samom zakonu ili se donese aneks zakona koji ukljucuje kripto, do tad mislim kako postoji mogucnost za osporavanje tog misljenja pa bilo to i preko suda...naravno onom kome se da ici u taj proces.

  Kod porezne to tako ne ide.

  Njihovo službeno napisano mišljenje JE zakon tj. da budem ipak malo točniji, trenutno važeći propis. Oni ga kreiraju pisanjem tih mišljenja te ih se može osporiti tek ako se donese stvarni zakon koji proturiječi tim mišljenima.

  A zakon o kriptovalutama sigurno neće biti donesen u bližoj budučnosti, jer je u potpunosti nepotreban. Kripto bez ikakvog problema ulazi u kategoriju kapitalne dobiti.

  Nema tog suda gdje češ kontrirati tome što je napisano sve dok oni ne napišu nešto kontradiktorno, a i tada moraš zatražiti novo mišljenje (i naravno platiti za njega).

  Možda bi pretjerao da kažem da je porezna iznad zakona, ali nisam siguran da bi pretjerao da kažem da je na istoj razini kao zakon. Oni imaju takva suluda prava da je to ustvari strašno, i gore napisano službeno mišljenje vrijedi više nego tisuću zakona napisanih prije tog mišljenja. • Nisam znao da je to tako...meni je logicno ako je nesto zakon onda onda to stoji u nekom calnku zakona a ne kao neko misljenje...mislim, misljenje je kao supak svako ga ima 😄

  Ali ne cudi me ako je to tako...puno stvari se kod nas podrazumijeva a bez neke podloge koja je obavezna u nekim drugim uredjenijim zemljama. • Opcenito je nemoguce sve strpati u zakon. Ne postoji drzava gdje je svaka sitnica i situacija definirana zakonom. U zakonu sada lijepo stoji: Porez na kapitalnu dobit = 12%
  Nema potrebe posebno spominjati btc, posebno dionice itd. Samo se negdje na "nizem" nivou definira sto se smatra kapitalnom dobiti i automatski to nesto spada u taj razred.

  I da....misljenje ima svatko...samo porezna uprava nije "svatko" i to je tako u svim uređenim državama.
  Znaš ono....Amerika i IRS....IRS-a se boje SVI.

  Jedina razlika je da u tom nekim uređenijim državama poreznici nisu krvožedni vukovi kojima je posao zaklati što više ovaca, nego im je posao utjerati porez na što dugoročno održiviji način.

  Kod nas se prikolje mala perspektivna firma za 10 lipa duga. Vani se toj istoj firmi pripomogne kako bi narasla što više i platila kasnije što više poreza. No nije to do zakona...to je do ljudi, zaposlenika porezne uprave i odnosa državnih službenika prema privatnom sektoru.

  Vani oni znaju od koga žive, kod nas ni saborski zastupnici ne znaju od kuda državi dolaze novci... • Sve je jasno i slazem se. 👍


Prijavi se za objavu