Budućnost Bitcoin-a • kuzim kuzim.. drago mi je da sam procitao tvoj komentar kako razvoj btc-a i drugih crypta nije stao, ve sam lagano pomislio da je prosao voz.. ali posto si vise u tome, sto ti mislis kakvi su moguci slj scenariji- mislim o prihvacanju crypta u svijetu, vremenske periode ako se usporedi sa prijasnjim krizama i sl stvari.. cijena ce doci, ako to krene opet, ako krene.. a cijenom se ionako manipulira nazalost

 • Po meni je perspektiva bolja nego je bila 2014. Ne...ustvari ova sada je DAAAAAAALEKO bolja. 6 mjeseci nakon pada u 2014. smo bili u crnoj rupi sa hrpom ložih vijesti i bez svjetla na kraju tunela.

  Sada dobre vijesti sjevaju na sve strane, riješenja za dugogodišnje probleme su tu ili iza ugla...

  Ja sam ekstra optimističan.

  Što se vremenskih perioda tiče....godina, dvije, tri, pet....meni je nebitno, ja nisam ulagač i ne čekam na zaradu ili povrat ulaganja. Za takva pitanja sam sasvim kriva osoba. Meni je BTC prvo tehnologija pa tek onda novac. • jasno jasno, iskrno teh je meni bitna koliko i lova koju sam ulozio u teh. ali me eto zanima kakva je situacija posto (kao i vecina) sada malo manje pratim sta se desava ali znam da tih par altova i btc koje imam i pratim da se razvijaju konstantno bez obzira na cijenu. ali me zanima usporedbe radi kako gledas na ovu krizu od one prije i kakva ti se cini zaista buducnost u tom cryptu i na vrijeme koje ce biti dok zazivi i tako.. opcenito o svemu. nebi bilo lose procitati neku analizu i osvrt od @Cryptobegin koje su dobre vijesti od krize do sada, kakve se vijesti ocekuju, razvoj i sl.. 🙂 • Kako gledam na ovu krizu?

  Evo jedan moj osvrt sa drugog foruma. Da ne tipkam beveze, raidm copy paste teksta:

  O BTC-u sam počeo čitati kad je bilo ekonomski isplativo majnanje na grafičkim karticama i tada je decentralizacija mining-a bila realna stvar a glavni neprijatelj naroda (decentraliziranosti) su bili mining poolovi.
  U tom trenutku sam, kao i većina, smatrao da su mineri centar BTC-a. Da su oni ti o kojima zavisi smjer razvoja. Oni su mogli svojevoljno odbijati ili prihvaćati prijedloge programera. No tada je mining zajednica bila i dovoljno mala da se je bez ikakvih problema mogla dogovoriti oko npr. hard fork-a a i bili su dovoljno bliski programerima, pa nije bilo nekog posebnog natezanja (realno natezanja je bilo uvjek).

  Onda su se pojavili FPGA-ovi i tu su počeli otpadati ovi "every day ne zanima me tehnika" mineri kojima je vrhunac bio instalacija BTC wallet-a i majnanje putem tog istog walleta. No i dalje su FPGA-ovi bili dostupni, mogao ih je napraviti širok spektar firmi i pojedinaca. Tada se već moglo vidjeti u kojem smjeru kreće mining. Sa consumer opreme na specijaliziranu.

  Tu su krenule moje prve dvojbe oko budućnosti BTC-a. Jer, ako se mining centralizira, umire decentraliziranost BTC-a i BTC kao projekt je mrtav. Već tada se spominju scenariji da će zbog centraliziranosti BTC preuzeti Amerika ili Banke ili tako neka druga babaroga.
  No, cijena raste pa se i sumnje stavljaju sa strane. Pozitiva preplavljuje negativu. Kao, ma bit će sve dobro, iako u tom trneutku ne postoji naznaka da će biti dobro.

  Uskoro nakon toga dolaze i ASIC-i. Kupujem svoj prvi ASIC (USB stick) kako bih pripomogao decentralizaciji. I dalje mislim da je decentralizacija mininga ekstremno najbitnija stvar na svijetu. Kasnije kupujem još par komada.
  Tada, za mene postoje 3 strane BTC ekosustava. Korisnici, mineri i programeri. Prvi ispadaju poprilično nebitni jer drugi i treći tako i onako drže najviše BTC-a kod sebe, dok u borbi između njih mineri mogu svaki puta odnijeti pobjedu (odbiti bilo kakvu promjenu koja im se ne sviđa).
  Nakon USB stickova dolaze i veliki ASIC-i. Mining se seli u Kinu (jer se tamo i proizvode). Prava decentraliziranost je mrtva. Depresija što se mininga tiće je na vrhuncu. No opet cijena ide gore i ta depresija oko mininga se povlači pod sveopćim veseljem.
  Kraj 2013. i početak 2014. donosi kataklizmu. MTGox je mrtav, mineri su u Kini, Kina najavljuje zabranu. Cijena je u slobodnom padu.
  U mojoj glavi i po svim informacijama koje dobivam sa foruma i news portala, za sve su krivi Kinezi i MTGox, za majnanje više nema spasa, ekosustav je mrtav, gotovo je. Kinezi upravljaju BTC-om. Pogled na kineske mjenjačnice baca čovjeka još dublje u depresiju. Ne samo da Kinezi upravljaju BTC majnanjem, već imaju i 80% svjetske trgovine BTC-a.
  BTC je Kineski projekt i vratio se "doma".

  I tako kataklizma traje, cijena BTC-a se trza kao mrtvac....mišići još reagiraju na random električne impulse i to je to. Bitcoin obituaries piše više tekstova dnevno (copy paste-a) nego Index.

  No kako vrijeme prolazi a kataklizma traje i traje (čovjek bi mislio da je kataklizma nešto brzo i efikasno...) donosi i realizaciju da, iako cijena pada, hash rate raste. Ono WTF?! Pa Kinezi vele da ne vole BTC, zakaj bi pojačavali hash rate? Tko pobogu ulaže u majnanje?!

  Cca godinu dana nakon početka kataklizme shvaćam da, iako vrlo centralizirani, mineri nisu centar BTC-a. Isto tako mineri nisu Kina, niti će mineri eto jednog dana napraviti ovo ili ono. Mineri su biznismeni. Ljudi koji su uložili novac, i puca im kurac što kaže Kineska vlada, amerika ili bilo tko. Oni se vode samo jednim pravilom, a to je zarada.

  A to "oslobađa" BTC velikog broja tadašnjih doomsday scenarija. Nitko neće ugroziti svoju zaradu niti poništiti svoje ulaganje. Oni će prije izseliti iz Kine nego se odreći toga.

  Tada počinjem shvaćati bitnost tog mehanizma samokontrole tj. ovisnosti o cijeni BTC-a. Oni (mineri) prestaju biti centar već samo jedan kotačić u još tada malom stroju.

  U međuvremenu raste i broj ekonoskih korisnika BTC-a. Otvaraju se mjenjačnice, raste ozbiljnost istih, otvaraju se razno razni servisi. Ekonomski nodovi postaju novi bitan kotačić u mehanizmu BTC-a. Novi moment koji uz programere i korisnike možda može kontrolirati minere.

  Raste korištenje, raste broj transakcija, raste fee, zagrijava se bitka oko scale-anja. Opet mineri pokušavaju doći u centar stroja, opet me na kratko hvata depresija jer ne vidim rješenje. Godina, dvije...mučenje i rovovska borba minera i ostatka ekosustava. Mineri su i dalje u Kini, mineri su i dalje bitni za ekosustav, mogu reći NE svakoj promjeni koja im se ne sviđa.

  Tada na scenu stupa UASF. Izbija minere iz centra stroja permanentno. Nadavse, izbija centar stroja u potpunosti. Više promjene ne zavise niti o minerima niti o developerima. Svaki full node, što znaći svatko tko želi, može glasati za i protiv neke promjene.

  I tu sam sada (moja percepcija i moje razmišljanje). Trenutno je stanje takvo da ne postoji centralno mjesto BTC-a. Iako su mineri i dalje vrlo centralizirani, može ih se zaobići u bilo kojem trenutku. Ako naprave bilo šta kontra volje većine, većina ih može u potpunosti izbaciti iz igre (npr. prebacivanjem na POS ili promjenom algoritma koji bi njihove ASIC-e pretvorio u bezvrijedne kante koje vrijede onoliko koliko vrijedi lim u njima). Oni su sada samo jedan kotačić u stroju. Ništa bitniji ili nebitniji od ostatka stroja.
  Isto tako nisu ni developeri ti koji odlučuju. Ni oni nisu bili sretni sa UASF-om. No stvar je tu, nema povratka.
  Rekao bih, unatoč svemu, BTC je danas DALEKO decentraliziraniji (cijeli sistem, ne mining) nego kad sam prvi puta čitao o njemu i dok se majnalo na grafičkim karticama. Više nema centralnog entiteta. Čak štoviše, sada imamo i dodatnu decentralizaciju u obliku LN-a koja služi za kontrolu runaway fee-ova a koja je ne samo zaseban kotačić, već bi rekao i kotačić koji viri van samog stroja ako ne i zaseban stroj koji kontrolira ovaj prvi.
  Da, mining je i dalje centraliziran, no ta činjenica je postala sasvim nebitna. Majnati može i Kom Jong Un, i to neće promjeniti činjenicu da ga se može izbaciti iz ekosustava na prvi znak kenjanja.

  UASF je bio game changer koji je ustvari decentralizirao BTC. Tu dozu decentraliziranosti ne vidim niti u jednom drugom coinu. Svi imaju neku centralnu ikonu, nekog pojedinca, tvrtku ili organizaciju dok BTC više nema nikog. Da, postoje "superstarovi" za one koji prate development, no ti superstarovi nisu na jednom mjestu, nisu dio jednog kotačića. Neki su core developeri, neki developaju LN, neki ništa ne developaju već su smao influenceri itd. no ide se i kontra njih. Dolaze i prolaze prijedlozi koji nemaju nikakve veze sa tim ljudima.

  U kratko, meni je ovo sada bliže komediji nego bilo čemu drugom. • @stjepan je rekao u Budućnost Bitcoin-a:

  U kratko, meni je ovo sada bliže komediji nego bilo čemu drugom

  Zanimljivo skorz, ali ovo zadnje sto je napisao to mi daje upitnike u glavi. sad bi imao pitanje a zasto mu je to sad komedija nego bilo sto drugo.. ? • Zašto je to MENI (to je moj tekst) komedija? Pa zato jer to sada uspoređujem sa padom iz 2014. Sa tadašnjim stanjem i sa tadašnjim problemima. Ovo sada je ništa....beba....zelena trava i sunce, sreća i veselje.
  Tada....tada je bila depresija, dno bunara, tunel bez svjetla i NIŠTA dobrog i pozitivnog na vidiku.
  Ustvari tada su na vidiku bile još samo gore i još crnije stvari. • jel to znači da BTC ide goreeee??? samim tim i ostalo 😃 • Ja se nadam da da....možda uskoro, možda za 3 godine....tko će znati. Ja bi bio savršeno sretan da ostane na ovom nivou ili da padne pa da s eonda stabilizira dugoročno. Meni je sama cijena poprilično "zadnja rupa na svirali" jer nemam "svog" novca unutra. Sve što sam uložio sam davno izvukao sa debelim plusom tako da ja nemam nikakav pritisak, niti svako malo provjeravam cijenu.


Prijavi se za objavu