Buducnost BTC-a • Htio bi prokomentirati sa ostalim forumasima jednu bitnu stavku @ kriptovaluta nije “valuta” nego “roba”. I vrijede vrlo jednostavni principi kao i kod bilo koje druge robe. Tko je ima najviše, utječe na cijenu. Nema tu ništa decentraliziranog osim ukrasnog papira. To je priča naivnih informatičara koji nikada neće shvatiti poslovnu stranu priče jer njihov mindset to jednostavno ne prepoznaje.
  Dodatni problem kriptovaluta je neelastičnost ponude što je iznimno opasna točka za manipulacije.
  I bez obzira što “igrači” ne upravljaju proizvodnjom, to je u potpunosti irelevantno jer je proizvodnja fiksna varijabla što uvelike olakšava “upravljanje” kriptovalutom.
  U konačnici, tehnologija je trebala polučiti nešto stabilno, pala je na testu poslovne priče. Nitko lud ne može kriptovalutu uzimati za ozbiljno i uspoređivati s nekom pravom valutom. Kada primjerice Soros napravi napad na neku pravu valutu, onda se država može braniti monetarnom politikom sa onoliko rezervi koliko ima. Kod kriptovaluta nema apsolutno nikakve obrane od špekulacija.
  Ali svakako, chain block tehnologija će svakako donijeti hrpu pozitivnih stvari kroz informatiku u mnogim segmentima, a među najvažnijim je zaštita informacija. • Postoji popriličan problem sa trpanjem Bitcoina u već postojeće kategorije. On ima neka svojstva novca (kad kažeš valuta pretpostavljam da stvarno i misliš na novac, ne na valutu po definiciji riječi valuta), neka svojstva robe i neka svojstva koja nemaju niti novac niti roba.
  Samim time mislim da je vrlo nezahvalno trpati ga u : "on je roba" ili "on je valuta / novac". On je sve to, i još puno toga više.

  Vezano uz drugi dio tvog posta koji govori o manipulacijama, monetarjnoj politici te neelastičnosti ponude kriptovaluta, mislim da si u potpunosti u krivu iz razloga što na cijelu stvar gledaš iz kuta dosadašnjeg iskustava.
  Nešto kao da npr. u trenutku izuma auta o autu razmišljaš kao o kočiji ili konju i donosiš zaključke na tim dosadašnjim iskustvima.

  Bitcoin i kriptovalute su toliko različiti od svega što se do sada koristilo, da se ne može promatrati sa istog mjesta i uspoređivati ih po sadašnjim iskustvima s stvarima koje su im slične samo djelomično.

  Reći da su kriptovalute neelastične možeš samo ako na njih gledaš kao na trenutne centralizirane valute.

  Hajde da zamislimo neko buduće mjesto gdje se koriste samo i jedino kriptovalute. Zar misliš da bi se u takvom scenariju koristila samo jedna kriptovaluta? Ne, ne bi. Koristile bi se stotine i stotine kriptovaluta. Kreirale bi se nove, stare koje se ne koriste bi padale u zaborav i maltene prestale postojati. Takav svijet bi bio daleko elastičniji od trenutnog no i dalje ne bi bio centraliziran niti bi njime upravljao bilo tko osim ponude i potražnje.
  Ne sviđa ti se što radi neki whale na Bitcoinu? Super, prebaci sve u Litecoin, pa neka se on igra sam sa sobom. I tu ima neki whale, super, napravi vlastitu kriptovalutu i odjebi sve postojeće whale-ove itd.
  Povećala se industrijska proizvodnja i fali "valute" u opticaju? No big deal, neka tržište bira jednu od stotina tisuća postojećim malih kriptovaluta. Smanjila se proizvodnja i output? Treba smanjiti broj valute u opticaju? No big deal, ponuda i potražnja će se pobrinuti da neka od slabijih zamre i da ju više nitko ne koristi.
  Da iskoristim jedan zgodan primjer koji sam čuo od Andreasa M. Antonopoulosa, u tom svijetu ti ne bi imao "Bitcoin wallet" niti bi imao "samo Bitcoin". Imao bi wallet sa tko zna koliko valuta, te bi wallet sam miksao valute kako bi im se mjenjala cijena, a prilikom plaćanja izraženog u bilo čemu bi wallet platio onom valutom koja bi za tebe u tom trenutku bila najpovoljnija dok bi trgovac dobio onu valutu koja je njemu najpovoljnija (npr. koristeći Atomic Swap).

  Decentraliziranost i kriptovalute u suradnji sa čistom ponudom i potražnjom bi bile DALEKO efikasnije i elastičnije od bilo koje postojeće centralizirane valute i monetarne politike koja vodi tu valutu.

  Da ne spominjemo koliko su ustvari monetarne politike napravile zla...njih nikad ne bi spomenuo kao nešto u što se treba ugledati...
  Grčka, Italija, Španjolska, Venezuela, Argentina, Kina itd. itd. itd.

  Sad mi se podosta žuri, htio sam napisati još neke stvari...možda nadogradim kasnije kad se vraitm doma. • Trebao sam napomenuti da to nije moj komentar nego preuzet od jednog komentatora ali mi se cinilo bitno za prodiskutirati. Zato i zelim da se nadovezes/nadovezete ako jos imas toga za reci a i ostali ako vas ima.


Prijavi se za objavu