Bitcoin i anonimnost

Bitcoinu se često pridodaju razno razna svojstva koja ili nema ili ih ima ali se ne razumiju granice tih svojstava. Jedno od najčešćih svojstava koje redovito prelazi granicu realnosti je anonimnost. Koliko je god pogrešno reći da Bitcoin nije anoniman, isto toliko bi bilo pogrešno reći da je u potpunosti anoniman. Daleko korektniji opis bi bio da je pseudoniman.

Naime, u svom radu, Bitcoin protokol niti u jednom trenutku ne zahtjeva od korisnika bilo koji oblik slanja osobnih podataka. On ih ne prikuplja, ne koristi, niti sprema pa samim time ne može niti razotkriti Vaš identitet. No kako bi omogućio primanje, Bitcoin wallet svakom korisniku dodjeli javnu adresu prilikom primanja. Ta javna adresa je pseudonim za tog korisnika. Isto tako, Bitcoin sprema sve podatke u blockchain, te su svi podatci vezani uz tu adresu permanentno pohranjeni i svima dostupni.

I upravo zbog tih svojstava (pseudonim, permanentna pohrana, javni pristup), korisnik koji na neki način poveže svoj identitet sa nekom od svojih adresa, gubi svu anonimnost vezanu uz tu adresu. Zbog činjenice da je taj pseudonim permanentno spremljen, svatko može provjeriti sve buduće, sadašnje i prošle transakcije vezane uz tu adresu.

Kad se sve uzme u obzir, Bitcoin je anoniman onoliko koliko je bila anonimnost prilikom nabavke Bitcoina te onoliko koliko će biti anonimno slanje tog Bitcoina. Ukoliko korisnik izgubi anonimnost u jednom od ta dva trenutka, tada gubi i anonimnost povezanu sa adresom koju je koristio u tom trenutku. No, pozitivna strana Bitcoina je ta da omogućava korisniku kreiranje praktički neograničenog broja javnih adresa, te se na taj način može smanjiti svoju izloženost u slučajevima da dođe do gubitka privatnosti van Bitcoin protokola.

U slučaju gubitka anonimnosti, postoje načini na koje korisnik može povratiti anonimnost. Bilo korištenje usluge miksanja Bitcoina, bilo prebacivanje vrijednosti u neku drugu kripto valutu, te novo kupovanje Bitcoina i pohrana u novi wallet itd. No, svi ti načini nisu vezani uz Bitcoin protokol, te ih korisnik radi na svoju odgovornost.


Objavljeno

u

autor/ica

Oznake: