Bitcoin

Što je to Bitcoin?

Bitcoin je prva, decentralizirana svjetska kripto valuta i platni sistem koja korisnicima omogućava slanje i primanje vrijednosti bez potrebe za povjerenjem u centralni sustav (banka, država, državne institucije itd.) te bez korištenja posrednika. Bitcoin se može razmijeniti za dobra i usluge te ga se može zamjeniti za ostale valute.

Tko kontrolira Bitcoin transakcije?

Bitcoin se zasniva na decentraliziranoj peer-to-peer mreži te zbog toga nema centralni sustav upravljanja ili “administratora”. Bitcoin transakcije se odvijaju direktno između korisnika mreže bez posrednika. Korisnik koji šalje određenu količinu Bitcoina, javlja mreži svoju nakanu, mreža provjerava stanja računa tog korisnika, te ukoliko korisnik ima dovoljno Bitcoina, transakcija mreža (svi sudionici mreže) prihvaćaju transakciju a sama transakcija se obrađuje od strane “rudara” i uvrštava u bazu podataka te se ta informacija šalje svim sudionicima mreže koji neovisno provjeravaju transakciju i rad rudara.
Bitcoin mreža se sastoji od “nodova” svaki od kojih sadrži kopiju bazu podataka svih transakcija ikad napravljenih koju zovemo “blockchain”. Kriptografija koja se koristi prilikom provjera transakcija garantira točnost svih kopija blockchain-a, te ukoliko se i pojavi kopija koja se ne slaže sa ostalim kopijama, mreža ju odbacuje kao netočnu.

Koliko je Bitcoin siguran?

Sigurnost Bitcoina se bazira na kriptografiji koja garantira točnost i nepromjenjivost tj. štiti od namjernog ručnog mijenjanja stanja mreže (dodavanje novih Bitcoina, poništavanje transakcija itd.). Zahvaljujući kriptografiji, nije moguće kreirati “lažni” Bitcoin ili potrošiti jedan te isti Bitcoin više puta. Više o sigurnosti samog protokola možete pročitati u članku: Koliko je Bitcoin siguran?

Tko je kreirao Bitcoin?

Pravi identitet tvorca Bitcoina se ne zna. Ne zna se ni dali se radi o pojedincu ili grupi. Tvorca Bitcoina znamo samo po pseudonimu “Satoshi Nakamoto”. Bilo je više pokušaja identificiranja Satoshia, no do sada nitko nije došao do konkretnih zaključaka. Isto tako, neki ljudi su tvrdili da su oni Satoshi Nakamoto, no nisu to uspjeli dokazati. Više o kreatoru Bitcoina možete pročitati u članku: Tko je stvorio Bitcoin?

Kako se kreira novi Bitcoin?

Bitcoin nastaje po unaprijed određenim pravilima definiranim u programskom kodu Bitcoin-a. Kako se pravila nalaze u svakom nodu u mreži, tako cijeli proces kreiranja Bitcoina nadzire i provjerava cijela mreža. Novi Bitcoin se kreira u procesu kojeg zovemo “rudarenje”. Rudari ulažu električnu energiju kako bi se izborili za pravo kreiranja bloka te na taj način obrađuju transakcije i čuvaju integritet mreže. Kao nagrada “rudarima” za čuvanje integriteta mreže te za uključivanje transakcija u blockchain određena je početna nagrada od 50 Bitcoin-a po obrađenom bloku. Uz nagradu za kreiranje bloka, “rudar” dobije još i naknadu za svaku transakciju koju unese u blok.  Fiksni dio nagrade se smanjuje za pola cca. svakih 4 godine, što će na kraju dovesti do toga da će se Bitcoin prestati kreirati te će ga biti oko 21mil. Prestanak stvaranja novog Bitcoina se očekuje od prilike u 2140. godini, nakon čega će rudari imati samo nagradu u obliku naknada za obrađene transakcije.

Da li je Bitcoin legalan?

Legalnost Bitcoina, nije ista u svim državama svijeta. U nekim zemljama je ilegalan, neke zemlje ga ignoriraju, dok su ga neke zemlje, poput Japana u potpunosti legalizirale i smatraju ga legalnom metodom plaćanja. Kako se situacija mijenja velikom brzinom, stanje nećemo pratiti ovdje u članku već je naša preporuka da se prati i nadopunjava članak na wikipediji u kojem se prati tematika legalnosti na razini pojedinih zemalja: https://en.wikipedia.org/wiki/Legality_of_bitcoin_by_country_or_territor

Za što se koristi Bitcoin?

Bitcoin se može koristiti kao sredstvo razmjene roba, sredstvo za usporedbu vrijednosti, sredstvo plaćanja, pohrana vrijednosti itd. Konkretno, sa Bitcoinom možete kupiti robe i usluge pošto ga prima velik broj trgovaca i tvrtki, možete ga mijenjati za fiat valute (Dolar, Euro, Hrvatska Kuna itd.), možete ga mijenjati za druge kripto valute (Litecoin, Etherum itd.), možete ga koristiti za štednju ili za špekulacije itd. Od kad je Japan legalizirao plaćanje kripto valutama, broj dućana i tvrtki koje primaju Bitcoin je drastično povećan. Isto tako, povećava se i broj tvrtki koje isplaćuju pune ili djelomične plaće u Bitcoinu, a krenulo se je i sa primanjem Bitcoina prilikom plaćanja poreza.

Listu trgovaca koji primaju Bitcoin možete pronaći ovjde.

Pronašli smo i nepotpunu listu Hrvatskih trgovaca i tvrtki koje primaju Bitcoin (izvor)

No na žalost, liste nisu potpune pošto se podaci mijenjaju na dnevnoj bazi. Noviji podaci se vrlo lagano pronađu na internetu a vjerujemo da će te i sami pronaći nove ukoliko obratite pozornost na načine plaćanja na razno raznim svjetskim i hrvatskim web shop-ovima.

Ukoliko imate pitanja, nepoznanica, novih informacija ili mislite da nešto od navedenog nije točno, slobodno komentirajte na temi o Bitcoinu na našem forumu.


Objavljeno

u

autor/ica

Oznake: