Electrum • Kao jedan od korištenijih walleta, te wallet koji je redovito pri vrhu implementacije novih tehnologija (segwit itd.) zaslužuje temu, i odamh upozorenje: • +1 za Electrum:

  https://github.com/spesmilo/electrum/commit/2d29f0a75d5db0981528b2d7358f18c41087489e

  Možda dobijemo "all in one" wallet...LN i blockchain sve u jednom. • želim napraviti electrum wallet. kad ga instaliram pita me želim li segwit ili standard wallet.
  ako napravim segwit on ima bech32 adresu.
  kako je s slanjem i primanjem btc s te adrese odnosno na tu adresu?
  pretpostavljam kako mogu poslati svugdje btc sa segwit adrese ali mogu li ih primiti na segwit adresu ako mjenjačnice ili drugi walleti s kojih šaljem btc ne podržavaju segwit? • Ako druga strana nema implementiran SegWit, oni ti neće moći poslati BTC na novu verziju adresa. Zato ja imam i stari i novi wallet.
  Kako vrijeme prolazi, tako ćeš koristit stari wallet sve manje i manje, dok će novi postati "standard".

  Evo baš sam danas gledao, SegWit je na 41%: https://transactionfee.info/charts/payments/segwit

  Dobra vijest je ta da će kako raste postotak SegWit-a, non SegWit transakcije biti sve skuplje i skuplje u slučaju punjenja blokova, što pak znači da će se u tom trenutku ubrzati i prihvaćanje SegWit-a.

  Konkretno, ja već mjesec dana nisam imao potrebu koristiti stari wallet a kako vrijeme prolazi tako će to korištenje padati sve niže i niže.

  Znam da ne zvuči baš primamljivo imati dva wallet-a, no ukoliko želimo ubrzati proces, moramo tu i tamo zakoračiti težim putem i biti dosadni pružateljima usluga. Ja sam osobno poslao 10-tak mailova razno raznim pružateljima usluga o tome kada će i dali će prihvatiti SegWit. • zar bittrex i binance jos uvjek ne podrzavaju withrawal na electrum segwit adresu?
  bitstamp?
  thx. • Bitstamp je implementirao SegWit među prvima.
  Kakvo je stanje Bittrex-a i Binance-a, ne znam, pratio sam dok sam bio u altovima, sad više ne pratim pošto sam izletio iz altova.
  Popratim kad se vratim u altove, ali koliko vidim po objavama, još uvjek nisu implementirali SegWit, što samo po sebi pokazuje koliko su ozbiljni.

  Opčenito, Bitstamp je sa tehničke strane zaseban svijet naspram Bittrex-a i Binance-a. Oni (Bitstamp) su u 1. mjesecu 2018. kad su neki glupani plačali fee i po 15$ davao BESPLATNE on chain withdraw-ove (0$ fee). • probao prebacit nesto btc-a sa bittrex-a i binance-a i htio slat na novi wallet koji je segwit i baca error. zato pitam. nije mi jasno da jos uvjek to nisu napravili.
  thx. • Stvarno nema smisla. Prošlo je više od godinu dana, sve velike mjenjačnice koje rade sa fiatom su ga implementirale, implementiran je u core wallet i u hrpu drugih wallet implementacija.
  Meni to govori koliko su ustvari ozbiljni.... • pitanje u vezi electruma.
  moram prebacit sa jednog linux-a na drugi (electrum na electrum) btc.
  jel mogu samo prebacit onaj wallet file i onda ga otvorit u novom sistemu/electrum-u i kad se spoji sve ce ocitat kako treba ili to treba izbjegavat i koristit ili send btc (tu ide fee naravno) ili restore with seed?

  edit: ja tu nis vise ne kuzim. ako odem u electrum (segwit wallet) i uzmem adresu i odem na bitstamp C/P nece da cjelu tamo pejsta. nesto je visak, a ja ne kuzim sta i kako. stvarno se trude zakomplicirat ovo za prosjecnog neinformiranog usera. daklem meni electrum (segwit wallet) nudi adrese u obliku: bc1qzkc29xckuqqmfg48nazv5xug0hhn7x0avkm39a.
  sta je tu visak i sta treba uklonit kad pejstam adresu na bitstampu za poslat funds?
  hvala. • Seliti wallet sa instalacije na instalaciju je skroz OK. Samo ga nemoj brisati na prvom dok ga uspješno ne otvoriš u drugom.

  Što se Bitstampa tiče, nisam tamo kupovao BTC od 2014 tako da ne znam kakav je trenutno sistem. Ono što je sigurno je da oni imaju podršku za SegWit: https://www.bitstamp.net/article/getting-segwit-compatible/

  Mogući problem je vrijeme implementacije. Kao što možeš vidjeti, oni su SegWit implementirali još u 2017, dok su bc1 adrese nešto novije od samog SegWit-a te su u Bitcoin Core wallet implementirane tek u 2. mjesecu 2018!

  Tako da je VRLO moguće da Bitstamp još uvjek nema podršku za taj novi format adresa.

  Adrese koje počinju sa bc1 su bech32 adrese koje su definirane u BIP 0173 koje DODATNO smanjuju veličinu transakcije te samim time dodatno smanjuju fee (jer se fee plaća po broju bajtova)

  Pošalji mail njihovom supportu i pitaj za te adrese, možda postoji negdje neka opcija ili ti možda oni mogu ručno poslati BTC na tu adresu.
  Znam da to nije permanentno rješenje i siguran sam da će Bitstamp podržati te adrese prije ili poslije, no vjerujem da ako će ih korisnici pitati nešto po tom pitanju da će i implementacija doći ranije.

  Ukoliko se NE želiš zajebavati s tim, što je sasvim razumljivo, imaš sljedeći guide koji će ti pomoći da kreiraš stari segwit wallet (adrese koje počinju sa brojkom 3):

  Odeš na ovaj site / generator Sajt možeš koristiti i offline (sve što se dešava, dešava se u tvom browseru), možeš ga spremiti kao HTML file i otvoriti na nekom računalu bez interneta, možeš downloadati source sa GitHub-a itd. Imaš sve to opisano na dnu samog sajta.

  Kad si pokrenuo site / generator na tebi zadovoljavajući način, klikni na "Generiraj". Generator će ti kreirati "seed" od 15 riječi. Slobodno si spremi i ostale stvari.

  U Electrumu odi na, File-->New/Restore-->Standard wallet i klikni "Next"

  Odaberi "I already have a seed" i klikni "Next"

  Klikni na "Options" i tamo označi "BIP39" Seed i klikni OK

  Unesi 15 riječi koje si si generirao na onoj stranici / generatoru i klikni Next

  Na "Derivation" dijelu zamjeni m/44'/0'/0' sa m/49'/0'/0' i klikni "Next"

  To je to. Electrum će enerirati wallet čije adrese počinju sa 3 te koje su samim time kompatibilne sa starijim sistemima (stariji sistemi mogu slati na njih BTC).

  Glavna razlika između adresa koje počinju sa 3 i adresa koje počinju sa bc1 je ta da na prve mogu slati svi, dok na druge samo moderni sustavi (al stvarno moderni....pričamo o nečemu što je u Core došlo u 2. mjesecu ove godine), dok obje adrese mogu slati na sve, i stare i nove.

  Ja konkretno imam oba walleta te matretiram koga god stignem vezano uz support za bc1 adrese, jer će korištenjem tih adresa SVIMA biti niži fee-ovi (u jedan blok stane više bc1 transakcija nego 3xxx transakcija). • E da, ako imaš Trezor ili Nano S koji podržavaju SegWit, umjesto "I already have a seed" odabereš "Use hardware device" i to je to, ne treba ti site/generator. • poslat cu upit stampu. da vidimo sta kazu pa stavit tu kad odg.
  nisam ni skuzio da postoje 2 "verzije" segwit adresa. uf.
  stvarno su bedasti da svi skupa to ne rjese, ako nista drugo zbog njubova koji nece ici proucit zasto nesto nece nego ce jednostavno odustat ili nesto zahebat i popusit paru.
  hvala ti. • Da, ovo sada je definitivno nezgodno. Određene firme se odupiro aktivno, određene su lijene, određene ne znaju.

  No, kao što sam rekao do sada puno puta, tako je to u ISTINSKI decentraliziranim sistemima. Niti jedna novotarija, niti jedna promjena, niti jedan problem se ne mogu riješiti instantno. Ne postoji centrar koji će odlučiti za sve. Jednostavno sve, koliko god bilo dobro, mora proći istu sudbinu laganog prihvaćanja (ako je dobro) ili odbacivanja (ako je loše) od strane mreže.

  Kao i sve ostalo, i decentralizacija ima svojih dobrih i loših strana. Ovo je jedna od lošijih. • mali update u cudenju.
  poslo upit bitstampu za bc1 support preko supporta (ono kad se ulogira). pred 3 dana. nikakav odg dobio jos uvjek nisam. WTF.
  covjek bi reko da je navala ko prije bozica... • Nitko ti nije odgovorio na ticket? • makaki. nista. 0 • evo danas stigo reply. ocekivani BS.

  "thank you for reaching out and sincere apologies for the delayed reply.

  I kindly suggest that you contact your wallet provider for a P2SH encoded address you may withdraw the funds into because we currently do not support withdrawals to Bech32 encoded address directly." • Ah standard, samo im ja ne dam da se izvuku baš tak lako. Ove iz Xapo-a sam maltretirao za SegWit podosta sve dok nisam počeo dobivati ne šablonske odgovore. • neznam. nema mi smisla da se natezem snjima jer nis necu postic, a i ide im u prilog sto su valjda jedni od rjetkih, ako ne i jedini koji ne naplacuju withdrawal.
  zalosno samo da im je trebalo ovoliko vremena da mi odg, a nije nikakva "navala" na crypto. • moze pomoc mala.
  nisam dugo upgrejdo electrum pod linux mint-om i sad probam i jednostavno nece i nece.
  izvrtim one dvije lajne sa njihove stranice u command-u i kao da je instaliro medutim opet pokrece staru verziju. a ako odem menu/internet/electrum bitcoin wallet nista se ne desi odnosno ne otvara nista. otvara mi samo staru verziju sa shortcut-om koji je na desktopu.

  edit:
  ista stvar mi se desava i sa elctrum LTC walletom na drugom mint-u.
  ne kuzim.
  izvrtio je masu toga, skinuo puno podataka i jednostavno se nista nije promjenilo.


Prijavi se za objavu