• Nisam ga pokretao na linuxu neko vrijeme (nisam raido nove coldeve neko vrijeme), al reddit je PREPUN upozorenja vezanih uz fake verzije electruma. Dobro pogledaj od kud ga downloadaš, ne vjeruj nikakvim repoima, odi direkt n anjihovu stranicu i verifajaj file.

  Npr. jedno od upozorenja:
  https://www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/anycg2/electrum_targeted_phishing_malware_warning/

  Znadi downloadj direktno sa: electrum.org ili njihovog gita: https://github.com/spesmilo/electrum


 • imam njihov sajt na bookmarku, ali paranaja je uvjek tu. nemam pojma zasto se djubre nece instalirat sa njihovim uputama. na kraju sam ga moro donwloadat kao zip, tar sta vec i odzipat i pokretat. i LTC i BTC electrum.
  bokte na kraju ispada sigurnje drzat na bitstampu neg u wallet u uz sva ta s*anja floating around :-(.


 • Možda ima neke veze i sa sistemom? Što ti javlja kao razlog? Što se sgurnosti tiće, ja preferiram skinuti direktno sa code repositorija nego sa stranica ili linux repoa.


 • ne javlja nista u tome je stos. izvrti sve ono zivo u command promptu i jednostavno pokrece i dalje staru verziju koda nije inst.
  problem je sto sam ja totalni nub za linux pa vjerovanto ne kuzim. uglavnom sad radi ovaj koda sam stavio "portabilnu" verziju, a i dalje mi shortcut za staru stoji, ali vise ni ne radi jer javi da je stara verzija.
  kad skidam idem na offical stranice.
  iskreno taj github ne kuzim i nisam nikad uso u stos stime pa se klonim toga, a nemam vremena sad jos i to proucavat.


 • U vecini Lunux distribucija, programi se instaliraju u /etc/imeprograma
  Ne znam gdje si postavio portable verziju, no provjeri dal postoji /etc/electrum (ili nešto slično) nakon što si "uninstalirao" electrum. Ako postoji, izbriši to, i više ti ne bi smjelo pokretati ništa. Pa kad to očistiš, instaliraj novo.
  Sasvim je moguće da nova verzija ide u neki drugi direktorij (npr /etc/electrumHD), no da shortcuti dalje linka u stari direktorij.
  Isto tako, podaci mogu biti i u /var/imeprograma. Tamo se većinom sprema "data" koji program proizvodi (u slučaju wallet tamo bi mogao biti wallet file ili tako nešto slično).
  Teško je to ovako na slijepo, al bi logika trebala biti slična na većini distribucija.


 • provjerio sam sve sto si napiso. ma to je kod mene sve nesto cudno. meni nista nije tako sto si napiso. jedino sto znam gdje je i mogu nac jeste folder sa walletima, a on se nalazi u username/.electrum folderu.
  ja jednostavno ne kuzim taj glupi sistem storanja fajlova/direktorija pod linux-om. za mene je DOS/win sistem puno bolji i razumljiviji. vjerovatno jer sam odraso na DOS-u i win 3.1, neznam.
  i neznam gdje naci uopce uninstall u ovom sistemu. ako trazim po Synaptic Package Manager ne nalazim. ako trazim po Software Manager ne nalazim.
  jednostavno nema. ako odem na shortcut electruma starog na desktopu i odem na properties (sto bi mi pod win lijepo pokazalo path) pise ono gofno neko koje ne kuzim nis (sh -c "PATH="$HOME/.local/bin:$PATH" electrum %u").
  mislim znam da sam hebeni nub za linux, al brate mili jel linus mogo vise zakomplicirat :-(.
  i nije da sam nesto previse prcko po sistemu pa da je u komi. to je na cisto isntaliran sistem (oracle virtual machine) i samo po njemu podesim par sitnica vizualnih i to je to. to je virtualka namjenjena iskljucivo za electrum wallet.


 • Oh pa to je vec informacija. Znaci instalira se u home folder od usera (linux je napravljen da ga moze koristiti vise usera, ne samo jedan).
  Ako ti shortcut javlja to što javlja, znači da imaš taj electrum file u folder koji se pak nalazi u svom home folderu (tamo gdje su ti documents, music itd.) Vrlo je vjerojatno da ga ne vidiš, jer počinje sa točkom, to su "skriveni" folderi. U svom file exploreru, možeš upaliti opciju da ti prikazuje i takve foldere.
  Kad to upališ, odeš tamo, pronađeš taj file i izbrišeš ga.

  Nije Linux ništa kompliciran, samo je drugačiji, ima drugačiju logiku spremanja podataka i programa i tu pomoći nema, moraš jednostavno glavom razbijati led dok ga ne razbiješ, kad ga razbiješ sve nekako sjedne, i više manje ti postane svejedno koju distribuciju koristiš.

  Što se uninstall-a tiče, ne znam kako si instalirao Electrum (taj prvi koji ne možeš maknuti), no svaki program koji je instaliran možeš maknuti preko packet managera u terminalu.
  Npr. u Ubuntu to se radi preko komande:
  sudo apt-get remove imeprograma (to ga uninstalira)
  sudo apt-get purge imeprograma (to izbirše sve podatke koje je aplikacija spremila na sistem a koji bi mogli ostati iza nje (npr. konfiguracijski fajlove, logovi itd.)


 • E da, i vidim sada kako je opisan način instaliranja na njihovoj stranici:
  https://electrum.org/#download

  Znači ako si instalirao tako kako je tamo opisano, nisi instalirao koristeći package manager nego PIP (package manager od pythona) što znači da bi trebao napraviti i uninstall tako:

  pip uninstall imeprograma
  ili sudo python3 -m pip uninstall imeprograma


 • Za pronaći točno ime programa u PIP-u koristiš ovu komandu:

  pip list --format columns
  (kod tebe bi to možda moglo biti: sudo python3 -m pip list --format columns)


 • nisam siguran da mi je elecrum inst u nonaj gore navedeni hidden .electrum. mislim da tamo stavlja samo neke temp fileove i naravno wallete.
  probam sve sta si naveo kad dodem sa joba.
  thx.


 • @stjepan je rekao u Electrum:

  sudo python3 -m pip list --format columns

  ova radi, medutim u izlistanome nema electruma.
  koliko se sjecam ovime sam instalirao (samo za stariju ver):

  Install dependencies:
  sudo apt-get install python3-setuptools python3-pyqt5 python3-pip
  Install Electrum:
  sudo python3 -m pip install https://download.electrum.org/3.3.4/Electrum-3.3.4.tar.gz#egg=electrum[fast]


 • Onda istom takvom samo uninstall (ovo zadnje gdje se NE spominje apt-get) bi trebalo obrisati cijelu stvar.
  U najgorem slučaju upališ konzolu i probaš pronaći sve što ima u sebi "electrum" pa izbrišeš ručno.
  Za pronalaženje: find / -iname "electrum"

  Vidi što će ti javiti.